Terrordådet i Stockholm

Idag börjar påsklovet på vår skola, samtidigt som vårt land är skakat och i sorg över det terrordåd som drabbade Stockholm i fredags. Jag hoppas att alla ändå ska kunna njuta lite av sin ledighet men vill med det här inlägget samla lite information som kan vara bra att ta del av om man har barn i sin närhet som undrar och ställer frågor.

BRIS har sammanställt en sida där man som vuxen kan läsa om hur man kan prata med barn om det som har hänt.

Var lyhörd och observant!
Utgå ifrån att de flesta barn känner till det som har hänt, men utgå inte från att barnet är oroligt för sin egen del. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Ta reda på hur mycket barnet tänker på det som hänt, vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

Ställ konkreta frågor!
Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?

Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor!
Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt och även om du inte har svar på alla frågor!

Informera!
Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer.

Överför inte din egen oro!
Det är viktigt att du inte lägger din egen oro på barnet eller utgår ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.
Var uppriktig!

Lugna och inge hopp!
Berätta att händelsen som denna är mycket ovanlig, att det finns människor som gör allt vad de kan för ta reda på hur detta kunde hända och som tar hand om de som är drabbade.

Tänk på:

Att alla barn är olika och reagerar olika och behöver bli bemötta på olika sätt.
Att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och på nyhetssändningar och drar egna slutsatser av dem. Att även vuxna kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd och råd.

Om otäcka bilder som cirkulerar bland unga:

Just nu cirkulerar en otäck bild på SnapChat och i andra sociala medier som visar en lemlästad kropp. Många barn har sett eller kommer att se den. Som vuxen har du ett stort ansvar i att inte lämna barn ensamma med otäcka bilder.

Så kan du prata med barnet om bilderna:

Berätta att du vet att otäcka bilder cirkulerar, att du vet att många barn har sett dem. Att de är skrämmande och att man kan må dåligt av att se dem.

Fråga om barnet sett något som skrämt hen. Uppmana barnet att prata och berätta. Visa att du finns där.

Berätta att det är viktigt att ta hand om sig och inte se bilder eller nyhetssändningar som är skrämmande och läskiga, att det gör en mer rädd och orolig.

Fundera tillsammans på hur barnet kan undvika att exponeras för hemska bilder. Det kan vara att undvika vissa forum eller trådar.

Skuldbelägg aldrig barnet för att hen tagit del av och sett otäcka bilder. Kompisar kan skicka bilder barnet är oförberedd på och egentligen inte vill se.

Kom ihåg att din viktigaste uppgift som vuxen är att lugna, trygga och att hjälpa barnet att hitta strategier för att kunna begripa och hantera sina upplevelser, känslor och tankar. Det finns också en sida som vänder sig till barn och unga.

Bris vuxentelefon 0771 50 50 50, öppen vardag 9-12. Med extraöppet på långfredagen 9-12. Barn kan ringa 116 111 eller använda sig av deras chatt varje dag mellan 14 och 21.

 

I lördags skrev Fredrik Backman ett mycket uppmärksammat blogginlägg som han inledde med:

”Jag inser att det här är en liten och banal sak i det stora sammanhanget den här helgen, men om någon av er är i centrala Stockholm idag så kan ni gå in på Akademibokhandeln Odenplan och köpa valfri barnbok, så betalar jag den. Mitt i allt som hände igår blev jag påmind om att jag och många andra föräldrar tittade på varandra och undrade: ”Hur förklarar vi det här för ungarna?”. Jag vet ju inte. Jag har ingen aning. Men när jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker.”

Barnbokspodden Bladen brinner  har satt ihop en lista på böcker som kan ge tröst och fungera som samtalsöppnare.

Böcker

Ninna och sjukhusfåglarna, av Matilda Ruta.

En bilderbok om barn som måste vara på sjukhus, av olika anledningar. Hur känns det? Vad händer där? Vad gör man av oron? Filosofisk och saklig på samma gång, och väldigt trösterik just idag. Från 3 år.

 Huset som vaknade, av Martin Widmark och Emilia Dziubak. En bilderbok om en gammal gubbe som tappat all livslust, men som sakta hittar tillbaka till glädjen. Den har absolut ingenting med terror att göra, men den handlar om att hitta hopp när allt känns mörkt.  Från 4 år.

 Alla frågar sig varför av Eva Susso och Anna Höglund. En filosofibok om de riktigt svåra frågorna i livet. ”Varför finns ondska?” Den ger inga svar, men känslan av att frågorna finns hos oss alla ger ändå en känsla av gemenskap. Från 6 år.

 Min syster är i tusen bitar av Annabel Pitcher. Boken utspelar sig fem år efter ett terrordåd i London, och handlar om tioåriga Jamie, som förlorade sin storasyster i dådet. Sorglig, så klart, men också med humor under allvaret. Från 9 år.

 Dagens katastrofer, av Cilla Jackert.

”Mamma brukar be Majken att inte oroa sig för det som inte är sannolikt, men då ger Majken alltid samma svar: för de som varit med om något hemskt spelade det ingen roll om det som hände var sannolikt eller inte.” En mellanåldersbok om oro och sorg, och rädsla för nya katastrofer. Här ryms både fniss och sorg. Från 9 år

 En bit av mig fattas, av David Levithan. En ungdomsroman om terrordådet i New York 11 september 2001, eller egentligen om allt efteråt. Om det svåra, men också om glädjen och hoppet. Från 13 år.

 Ska bara dö först av Harald Rosenlöw Eeg.

Det är den andra november och klassen ska åka på utflykt till en moské. Men Anjo, Sherpa, Albert, Ida och Bruno har sina sikten inställda på egna mål och missar tunnelbanan som skolan ska åka med. De hamnar ett tåg efter de andra och just då sprängs en bomb under jorden, nere i tunnelbanan. Så otroligt fint utmejlsade karaktärer, och en bok som fick mycket uppmärksamhet när den släpptes i Norge, strax efter terrordådet där.

Bilden är lånad från Bladen brinner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s