Boken om att börja skolan

Så var tre veckors semester över och slut. Vi har hunnit med lite av varje, några dagars semester i Blekinge, små dagsutflykter, en hel drös med födelsedagsfirande, de så hett eftertraktade lata dagarna hemma när man gör vad som faller en in, och faktiskt, den regniga sommaren till trots, några dagar på stranden, med tillhörande iskalla dopp. Och så har jag läst, såklart!

Och först ut, så här en vecka innan skolorna drar igång igen, så måste jag tipsa om Helena Bross senaste bok, Boken om att börja skolan, som är fint illustrerad av Emma Göthner. De som kan sin Bross kommer förmodligen tänka som jag gjorde när jag hämtade upp min bok på biblioteket, vad tjock den är! För känner man till Bross så vet man att hon oftast hittas i lättlästa hyllan. Det här är i första hand en bok att läsa för, eller tillsammans med, barn som ska börja skolan, eller som högläsningsbok för en lärare som ska ha en etta, den kan hänga med hela första året, som en inledning på något nytt, eller ett bra ingång till att tag i ett problem som uppstår i klassen. En kapitelbok som handlar om det där första pirriga året i skolan, dagen innan, första dagen, varför går man egentligen i skolan, bokstäver, idrott, modersmål, krångliga krumelurer, fritids och hela vägen fram till första skolavslutningen.

”Det är dagen innan Isak ska börja ettan. Han sitter hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång! Tänk att lära sig läsa och räkna, och att få en massa klasskompisar man aldrig har träffat förut! Att börja skolan är stort. Vad Isak inte vet är att de andra i hans klass är minst lika nervösa: Leila, Juli och Gunnar funderar också över hur det ska bli. Vilken tur att fröken visar sig vara väldigt snäll och att skolan faktiskt verkar vara ganska så rolig.”

20170730_184259     20170730_184233

Och det finns självklart ett kapitel om svårigheten att hitta en bok som passar, och vikten av att få hjälp att hitta rätt. Tänk om alla bibliotek såg sådär mysiga ut som på bilden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s