Tulpanpojken

Ända sedan jag var liten har min mamma berättat för mig om den holländske pojken som kom och bodde nio månader i hennes familj efter andra världskriget 1945. Hon var tretton och han elva år då. Han blev som en extra bror och de behöll kontakten. Julen 2015, sjuttio år senare, skajpade han och min mamma med varandra på svenska. Då insåg jag att jag måste skriva boken Tulpanpojken. Jag förstod plötsligt att det holländska krigsbarnet var ett slags ensamkommande flyktingbarn.

Det var så Christina Wahldéns började arbetet med boken Tulpanpojken , baserat på en sann händelse har hon skrivit fjortonåriga Wims historia. Hur han, tillsammans med många holländska barn, den 18 oktober 1945 stiger av tåget på Nyköpings station. Han har upplevt Hungervintern, den sista krigsvintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Han kommer till familjen Ängberg i det gula huset Fridhem där han får fem nya syskon som genast välkomnar honom som en bror. Allting är så annorlunda, alla är mätta och varma, och ingen har upplevt krigets fasor. Och hunden Jeppe viker aldrig från hans sida, inte ens under de värsta mardrömsnätterna.

20171010_134023

Mellan 1945 och 1946 kom det drygt tiotusen utländska barn, mellan åtta och tolv år, till Sverige genom Rädda barnen. Över tvåtusen barn kom från Holland. Det är ledsamt nog inte helt olikt situationen som vi lever med idag. Det här är en viktig bok! Som ett historiskt dokument som aldrig får glömmas bort, men också en påminnare om vad många barn som bor i vårt land idag har varit med om alldeles nyss. Boken är tänkt för läsare mellan 9 och 12 år men Wahldén uttrycker själv att hon önskar att också de som är över 80 år (allt där emellan) kan uppskatta barnen, då de var barn vid den här tiden. Varannat kapitel är signerat Wim och varannat hans svenska syster Britta, ett fiffigt sätt att få in flera synviklar och perspektivet från både ett holländskt krigsbarn och ett svenskt barn som levt med kriget på avstånd. Dessutom blir det en riktig bladvändare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s